DMP Heusden is de lokale politieke partij, die opkomt voor de belangen van de inwoners in Heusden met behoud van het eigene in al haar kernen. Wij zijn een lokale partij die in alle kernen vertegenwoordigd is. We werken niet alleen voor mensen, maar vooral samen met mensen. Wij doen dit vanuit een visie van respect voor de individuele mens. Maar ook met inbreng vanuit alle kernen. Ons motto is dan ook "samen doen, samen sterk!"
De vrijheid van een lokale partij boven een landelijk aangestuurde partij geeft ons de mogelijkheid alle plaatselijke problemen objectief en pragmatisch te benaderen. Juist daarin schuilt de kracht van DMP Heusden. Wij staan officieel geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
Waar staat de DMP nu eigenlijk voor? Wat zijn de belangrijkste waarden van waaruit zij handelt en welk houvast is er bij het bepalen van standpunten? Deze vragen en uitgangspunten van DMP Heusden zijn beschreven in een aantal pijlers, fundamenten voor onze identiteit en van belang voor het bepalen van positie in de discussies waarin wij betrokken zijn of worden.
Ieder die betrokken is bij de DMP geeft vanuit een eigen perspectief antwoord op de vragen en ieder creëert zo zijn eigen versie van de DMP. En het past meestal wel, de drijfveren zijn ontstaan in het verleden, in de tijd dat de DMP ontstond en groeide in één van de kernen. De partij is inmiddels gegroeid, heeft een stevige positie in de gemeentepolitiek opgeëist nu zij in grootte en betekenis de eerste partij van Heusden is geworden in de verkiezingen van 2018. Ook groeit het aantal leden en belangstellenden; tijd om de vragen “wat bindt ons nu ook al weer” en “welke partij willen wij zijn?” weer eens aan de orde te stellen.
Het imago van onze partij is te omschrijven met begrippen als positief kritisch, meewerkend, divers van samenstelling (wij hebben ook jonge leden, zijn goed verspreid over de kernen) en wij zijn actief. Wij hebben en zijn een goed netwerk. Het mooie is dat iedereen zich bij ons thuis voelt, dat is een kracht en tegelijkertijd ook een zwakte: waar bekennen wij kleur? Waarom zouden mensen voor ons kiezen? Als wij ons profiel niet explicieter maken lopen wij het gevaar dat wij ‘marktaandeel’ verliezen omdat ons profiel niet altijd heel scherp is en dus voor kiezers wellicht niet interessant is.
De uitgangspunten van de DMP zijn beschreven in een aantal pijlers, fundamenten voor onze identiteit en van belang voor het bepalen van positie in de discussies waarin wij betrokken zijn of worden:
Pijler 1: De basis ligt in de kernen
Van oudsher ligt hier onze oorsprong, één die wij vast willen houden. Maar ook één die wij een nieuwe inhoud en betekenis willen geven. Sociale cohesie is belangrijk voor het goed functioneren van de samenleving en voor het leef- en woonklimaat in de dorpen en wijken. De nadruk ligt wat ons betreft op de leefbaarheid van de kernen Natuurlijk is het fijn als er in de directe omgeving van de plek waar je woont voorzieningen als winkels, openbare voorzieningen als bibliotheken en sport- en recreatiemogelijkheden zijn, maar van hoger belang vinden wij de leefbaarheid. Het ondersteunen van sociale structuren als verenigingen, sociëteiten en andere verbanden vinden wij van hoger belang, zeker als er keuzes gemaakt moeten worden vanwege financiële druk.
Leefbaarheid wordt bepaald door een groot aantal factoren. Bereikbaarheid is er daar één van. Daarom staat de aanleg en behoud van veilige verkeersverbindingen voor alle groepen verkeerdeelnemers (en in het bijzonder de kwetsbaren onder hen) hoog op onze agenda en blijven wij de nadruk leggen op goede Openbaar Vervoersverbindingen, waardoor het wonen in de kernen voor alle groepen aantrekkelijk en mogelijk blijft.
In de kernen moet het voor elke bevolkingsgroep mogelijk zijn om goed en veilig te wonen. Wij vinden het van belang dat er passende woonvoorzieningen zijn voor elke leeftijdsfase: ‘generatiegericht wonen’ noemen wij dat. Het huren of kopen van een woning moet mogelijk (betaalbaar) zijn voor startende jongeren, voor gezinnen die ruimte nodig hebben en voor ouderen die weer andere eisen stellen aan het zelfstandig kunnen (blijven) wonen. Het woningaanbod in de kernen dient aan al deze verschillende wensen tegemoet te komen.
Pijler 2: Iedereen doet mee
Iedereen doet mee aan de samenleving, dat is voor ons belangrijk. Wij willen ook mogelijk maken dat het voor leden van kwetsbare groepen mogelijk is mee te doen. Ieder naar vermogen. Dat betekent dat wij zorgzaam zijn, voorzieningen in stand willen houden en uitbouwen die zich hierop richten. Dit betekent overigens niet dat de DMP van mening is dat de overheid daar alleen verantwoordelijkheid voor draagt: wij verwachten ook dat die bijdrage geleverd wordt door betrokkenen zelf: niet pamperen maar deelnemen. Wederkerigheid is een belangrijk begrip daarbij: helpen en ondersteunen waar nodig en tegelijkertijd ook appelleren aan de eigen kracht.
Het hebben van werk, betaald of als vrijwilliger, doet goed aan het gevoel van eigenwaarde en is deels bepalend voor de plaats die je inneemt in de samenleving. Het bevorderen van het functioneren en de groei van de lokale economie is mede daarom een belangrijke taakopdracht voor het gemeentebestuur.
Pijler 3: Respectvol omgaan met….
Hier ligt een belangrijk ankerpunt voor de DMP; dit respectvol omgaan met …… is op veel thema’s van toepassing. Zo is respectvol omgaan met het milieu en met onze leefomgeving een kernpunt in onze visie. De gewenste economische ontwikkeling die eerder beschreven is moet toetsing aan waarden van duurzaamheid en integriteit kunnen doorstaan; wij vinden dat wij het milieu moeten “heel houden”. Dit respect betreft ook mensen met een andere culturele achtergrond.
Pijler 4: Houd het eenvoudig
Wij willen niet alles in regels vangen: er is al teveel voorgeschreven waardoor het zoeken en vinden van de weg in de maatschappij ingewikkeld is. Regels bieden garanties en uitgangspunten voor duidelijkheid en gelijkheid, maar verstrikken en verstikken ook. Dus onze visie is dat enkel voorgeschreven moet worden wat beslist noodzakelijk is. Het uitgangspunt hierbij is : “iets kan, tenzij…..”. Maak het inwoners, ondernemers, organisatoren van evenementen etc. zo eenvoudig als mogelijk is. Met respect voor de vrijheid en veiligheid van anderen.
Pijler 5: Wij zijn er voor het algemeen belang
Een partij met een lokaal karakter zoals de onze moet meer nog dan andere politieke partijen waakzaam zijn voor cliëntelisme. Wij zijn er voor het algemeen belang. Maken keuzes op oprechte en integere afweging van belangen en zijn te vertrouwen. Dat is de kernwaarde van onze partij, dat is waar wij voor staan.
Wat vraagt dit van onze vertegenwoordigers in de gemeenteraad?
Deze uitgangspunten vormen een belangrijk deel van onze basis en zijn daarom richtinggevend voor de manier waarop de vertegenwoordigers van DMP in de gemeenteraad vorm geven aan de politieke opdracht. Leden van de DMP-fractie hebben een onderzoekende en open houding en zijn helder en transparant in onze opvattingen. Zij zijn kritisch, vooruitstrevend en constructief. In de verhouding tussen raadsleden en collegeleden hechten wij aan het dualistische inrichtingsprincipe. De leden van de DMP-fractie werken met en voor de inwoners van Heusden.
Ons motto is: Samen doen, samen sterk!
Het is ooit begonnen in 1958. Henk van der Heijden uit Haarsteeg ging in 1958 de politiek in met zijn Partij van der Heijden. Om de Haarsteegse politieke belangen te behartigen en om een tegenwicht te bieden tegen de Vlijmense dominantie in de toenmalige gemeente Vlijmen-Haarsteeg-Nieuwkuijk. In 1986 werd de naam veranderd in Democratische Midden Partij. In 2010 werd dat DMP Heusden en werd de partij een echte afspiegeling van de Heusdense gemeenschap.
Verjongen en verbreden
Na de herindeling van 1997 moest en wilde DMP gaan verjongen en verbreden. Het imago van een Haarsteegse partij te zijn werd definitief afgeschud. Door een pragmatische opstelling, niet dogmatische houding en uitstraling van ‘recht door zee’ en van lokale gerichtheid werd DMP een brede Heusdense partij. Een partij voor alle mensen in alle kernen van de gemeente.
Tonny Pulles: steunpilaar en boegbeeld
Op 24 december 2010 overleed een belangrijke steunpilaar van DMP Heusden, namelijk Tony Pulles. Op dat moment was hij raadslid en fractievoorzitter van DMP Heusden. Hij was een echte Haarstegenaar en wordt herinnerd als een veelzijdig politicus. Een sterke onderhandelaar, scherp, een politiek dier, een man ook, die boven de partijen kon staan. Want het ging hem om verbindingen leggen. Hij vond dat de DMP een vriendenkring moest zijn en geen vechtpartij.
25-jarig jubileum
DMP Heusden vierde op 3 september 2011 haar 25 jarig bestaan. Alle leden, inclusief bestuur en raadsfractie, gingen naar een bedrijfsexcursie en besloten de dag met een chique hapje eten. De gemeenteraad werd getrakteerd op gebak en alle Heusdenaren die die dag ook 25 jaar werden kregen een leuke attentie. Op deze dag werden vijf leden gehuldigd voor hun 25-jarig jubileum, namelijk Mart van Bladel, Dien van Os, Toon van Falier, Joop van Bokhoven en Kees de Hart. Allen DMP-ers van het eerste uur.
Een partij met ambitie, waar men zich thuis voelt
Naast gewaardeerde ouderen zijn er ook de vele jongeren binnen DMP. DMP heeft ruim 50 leden. Met vijf raadsleden is DMP momenteel de tweede partij in Heusden en het doel is te groeien, want we zijn een ambitieuze partij. Een brede achterban is hierbij onontbeerlijk. Zeker voor een partij die het belang van het lokale hoog in het vaandel heeft staan en er wil zijn voor alle mensen, zonder uitzondering. Dus niet voor linkse of voor rechtse mensen. DMP is een echte midden partij en dus niet alleen maar liberaal, conservatief of progressief. Altijd op zoek naar een werkbaar en geloofwaardig compromis. Daarbij wil DMP graag besturen, invloed uitoefenen. Dat is het vertrekpunt. DMP Heusden behoort vanaf 2010 tot de coalitie.
Samen doen, samen sterk!
Het gaat om dingen voor elkaar krijgen. Resultaten halen door het samen te doen. DMP is niet gebonden aan een kleur of aan een ideologie en kan daarom gaan voor pragmatische oplossingen. Speerpunten van DMP Heusden in de dagelijkse politieke praktijk zijn duurzaam financieel beleid nu én op de lange termijn. Het gaat om de lokale belangen van de mensen, de inwoner van Heusden. Hun woonstek, hun eigen dorp, hun belang. Zij moeten zich bij ons thuis voelen.
Met de inwerkingtreding van de Wet financiering politieke partijen (Wfpp), per 1 mei 2013, moeten lokale politieke partijen op basis van artikel 34 een giftenreglement hebben. DMP Heusden vindt het goed dat er openheid is over de financiering van een politieke partij. DMP Heusden wil een open, transparante en integere politieke partij zijn en draagt dit onder meer uit door het hebben van een giftenreglement. In dit giftenreglement is vastgelegd hoe DMP Heusden omgaat met giften en hoe zij deze openbaar maakt.
Geeft u wel eens geld aan een goed doel of vereniging? Schenkingen die u doet, mag u onder voorwaarden aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Een belangrijke voorwaarde, is dat de vereniging waaraan u schenkt is aangemerkt als algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s). DMP Heusden is vanaf 1 januari 2014 een ANBI en zijn wij verplicht bepaalde informatie op onze website te publiceren. Op deze wijze krijgt u inzicht in het functioneren van onze vereniging.
Als een goed doel of vereniging aangemerkt is als ANBI dan weet u zeker dat er geen schenkbelasting betaalt hoeft te worden over uw schenking dan wel gift. Voor ANBI’s is er namelijk een algehele vrijstelling opgenomen. Uiteraard moet de verkrijging wel het algemeen belang dienen. Op deze wijze komt u schenking/gift volledig ten goede aan de doelstellingen van de ANBI. Meer informatie over ANBI kunt u vinden op www.anbi.nl of www.belastingdienst.nl
Vanaf 1 januari 2014 is DMP Heusden een ANBI. Een wettelijke voorwaarde voor een ANBI-status is het publiceren van informatie via internet. Zo zijn wij verplicht om o.a. onze contactgegevens, beleidsplan, financiële gegevens en huidige activiteiten te publiceren op onze website. Op deze wijze krijgt u inzicht in het functioneren van onze vereniging. De volgende informatie kunnen wij u melden:
Algemeen
Hoofdlijnen van beleid
De hoofdlijnen van het beleid zijn het deelnemen aan het politiek besluitvormingsproces binnen de gemeente Heusden met als doel het gedachtengoed van onze politieke vereniging DMP Heusden, wat staat beschreven in ons programma 2022-2026, uit te dragen en te verwezenlijken. Hiervan uitgaande zullen wij trachten deel uit te maken van de coalitie om op die wijze verantwoordelijkheid te nemen en te dragen voor het coalitieprogramma, waarin de hoofdlijnen van ons beleid zijn neergelegd. Mocht DMP Heusden niet deelnemen aan het college, dan zullen wij op een integere wijze onze rol als oppositiepartij vervullen en daarbij zoveel mogelijk de uitgangspunten vanuit ons eigen programma proberen te realiseren.
Activiteiten
Verslag van de uitgevoerde activiteiten 2017
Verslag van de uitgevoerde activiteiten 2018
Verslag van de uitgevoerde activiteiten 2019
Verslag van de uitgevoerde activiteiten 2020 en 2021
Financieel
Financiële verantwoording 2017
Financiële verantwoording 2018
Financiële verantwoording 2019
Financiële verantwoording 2020
Financiële verantwoording 2021
DMP Heusden ©. Alle rechten voorbehouden. website by: K2B-media